POWER  RIB  SYSTEEM

WAAROM VOORKOMT HET POWER RIB SYSTEEM SCHOOTOVERSLAG ?

Omdat het Power rib systeem evenwijdig is aan de schootbeweging op de drum.

De verticale ribben zorgen voor een perfecte wrijving in het horizontale vlak, waardoor de lier zo'n perfecte houdkracht heeft. Bij elke omwenteling van de drum moet het aanwezig touwwerk één winding omhoog glijden. Aangezien in het verticale vlak geen weerstand ondervonden wordt (dit in tegenstelling tot lieren met een ruwe drum waarbij horizontaal en verticaal dezelfde wrijving bestaat), glijdt de schoot soepel over de drum omhoog waardoor schootoverslag niet kan plaatsvinden en een veel rustigere loop verkregen wordt dan bij alle andere systemen.

 

WAAROM HEEFT HET POWER RIB SYSTEEM EEN BETERE GRIP OP DE SCHOOT ?

Omdat de ribben haaks op de schootbeweging staan en daardoor de maximale houdkracht bewerkstelligen.

De grip (houdkracht) wordt niet bewerkstelligd door oppervakte wrijving van de schoot op de drum (zoals bij ruwe drums), maar door vormverandering van het touwwerk om de geribbelde drum. (De schoot maakt een soort slangbeweging). De hoogte en de vorm van de Power Ribs is bij elke lier geoptimaliseerd om een zo goed mogelijke grip te verkrijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAROM ZAL HET POWER RIB SYSTEEM DE VERVANGINGSKOSTEN VAN DE SCHOTEN STERK VERMINDEREN ?

Het gepolijste oppervlak zal nooit oppervlaktevezels van het touwwerk beschadigen. 

Dit in tegenstelling tot drums met een oppervlakte zo ruw als  schuurpapier. Bij het vieren glijdt de schoot gelijkmatig en vloeiend over de drum en zal niet "springen" zoals bij ruwe drums. Hierdoor wordt de levensduur van de schoten sterk verlengd.

 

WAAROM NEEMT BIJ ANDERSEN LIEREN MET HET POWER RIB SYSTEEM DE GRIP NIET AF IN DE LOOP VAN DE JAREN ?

Omdat de lieren gemaakt zijn van roestvast staal en het uiterlijk van de lier, en daarmee ook de ribben, over 10 jaar nog als nieuw uitziet.

Hierdoor zal het Power Rib systeem altijd optimaal blijven functioneren. Dit in tegenstelling tot lieren met ruwe drums die bij elke keer dat men hierover een schoot beweegt gladder zal worden. Hierdoor zal de grip in de loop van de jaren steeds minder worden. Men zal steeds meer slagen van de schoot om de drum nodig hebben om de grip te garanderen. Dit is weer zeer nadelig voor de efficiëntie van de lier omdat de verticale wrijving hierdoor sterk toeneemt.

"Het Power Rib systeem zorgt voor minder slagen om de lier met dezelfde houdkracht als andere lieren."

David Adams
Winnaar klasse II BOC